Instellingen voor betere aflevering van nieuwsbrieven

Spam is een groeiend probleem en het herkennen ervan is een grote uitdaging voor spamfilters. Met instellingen in je domeinnaam kun je een spamfilter meer informatie geven over een bericht dat je stuurt. Op die manier help je een spamfilter de juiste keuze te maken als een mail vanuit jouw domeinnaam wordt beoordeeld. Er zijn drie factoren, genaamd:

 1. SPF
 2. DKIM
 3. DMARC

In dit bericht helpen we je met het instellen hiervan voor iMailingtool. Voor het instellen kun je het best bovenstaande volgorde aanhouden (dus eerst SPF instellen, dan DKIM en dan DMARC). Alle drie de wijzigingen moeten gedaan worden bij degene die je domeinnaam beheert. Weet je niet wie dat is? Vul dan hier je domeinnaam in en kijk bij het kopje "Registrar".

Let op: Ziggo verplicht alle drie. Dit betekent dat als je een bericht stuurt aan een @ziggo.nl-, @home.nl- of een @upcmail.nl-adres, je bericht wordt geweigerd als dit niet is ingesteld.

Voorbeeldmail met aanbevolen instellingen

Onderstaande paragrafen geven meer context over deze aanbevolen instellingen, maar mocht je dit gewoon direct willen regelen doe dan deze stappen:

 1. Bepaal wie je domeinnaam beheert met de link hierboven.
  Soms is iWink dat en in dat geval kun je support@iwink.nl mailen waarin je refereert aan dit bericht. Dan regelen wij alles voor je en mag je alle volgende stappen overslaan en ben je klaar.
 2. Vraag je leverancier (meestal iWink) om een DKIM regel voor je domeinnaam
 3. Stuur diegene de onderstaande mail
 4. Stuur ons een bericht zodat we de afrondende fase kunnen doen. Dit is belangrijk, omdat berichten anders alsnog niet goed zullen gaan.

Mail aan de beheerder van de domeinnaam:
----------------

Voor onze domeinnaam willen we SPF, DKIM en DMARC instellen. Volgens mij beheer je onze domeinnaam en kun je me hiermee verder helpen. Zou je de volgende aanpassingen in de DNS van de domeinnaam willen doen?

 1. Het volgende moet in onze SPF staan: "include:_spf.hosting.kirra.nl". Als er nog geen record is, zou je dan een TXT-record willen aanmaken met als inhoud "v=spf1 a mx include:_spf.hosting.kirra.nl ~all"
 2. De DKIM van iMailingtool moet worden toegevoegd voor onze nieuwsbrieven. Zou je daarvoor een TXT-record willen aanmaken met als inhoud "{inhoud die je in stap 2 hebt gekregen}"
 3. Nadat deze beide records er zijn, moet DMARC aangezet worden omdat ontvangers dat vereisen (zoals Ziggo, Google, etc.). Zou je daarom een TXT-record "_dmarc.domeinnaam.nl" willen maken (waarbij domeinnaam.nl onze domeinnaam is) met als inhoud "v=DMARC1;p=quarantine"

----------------

Lees meer

SPF

SPF is een lijst van servers die namens jouw domeinnaam mogen verzenden. Servers kunnen bijvoorbeeld je e-mailserver bij Office365 en iMailingtool zijn. Als een spamfilter dan een e-mail beoordeelt die buiten deze lijst valt, kan de e-mail worden afgekeurd. Zo weet een spamfilters welke servers volgens jou (de eigenaar van de domeinnaam) te vertrouwen zijn.

SPF-record van iWink
In je domeinnaam moet een regel toegevoegd worden/zijn voor SPF. Zo'n regel is van het type "TXT" en de inhoud voor iWink/Kirra/iMailingtool ziet er zo uit:

 • Gebruik je zowel iMailingtool als een website van iWink of weet je het niet? Gebruik dan:
  "v=spf1 a mx include:_spf.hosting.kirra.nl ~all"
   
 • Gebruik je alleen iMailingtool bij iWink? Gebruik dan:
  "v=spf1 a mx include:_imtips.hosting.kirra.nl ~all"
   
 • Gebruik je alleen een website bij iWink? Gebruik dan:
  "v=spf1 a mx include:_clusterips.hosting.kirra.nl ~all"

Zorg er dus voor dat deze regel is toegevoegd aan je domeinnaam.

DKIM

DKIM garandeert dat de inhoud van een e-mail niet aangepast is tussen de verzender en de ontvanger. Zo weet de ontvanger en zijn spamfilter zeker dat een kwaadwillend persoon de inhoud niet onderweg heeft aangepast. De precieze werking gaat voor dit artikel te ver, maar een onderdeel hiervan is dat er een code/sleutel in de domeinnaam wordt gezet om de echtheid van de e-mail te controleren.

Om dit te doen,

 1. Vraag de inhoud voor de DKIM regel op bij je leverancier (bijvoorbeeld iWink). Deze verschilt per domeinnaam, dus vandaar dat we deze niet kunnen geven in dit artikel
 2. Voeg een TXT regel toe aan de domeinnaam met deze inhoud
 3. Meld aan ons dat dit is gedaan. Wij activeren dan het gebruik van DKIM. Deze stap is pas mogelijk als de stappen hiervoor zijn gedaan

DMARC

Met DMARC laat je een spamfilter weten wat je wilt doen als de controle op SPF en/of DKIM niet goed gaat. Daar zijn vele opties voor maar we richten ons eerst op wat er strikt noodzakelijk is: mag de spamfilter zelf bepalen wat er gedaan wordt, moet het in de spam of moet het geweigerd worden voordat het de ontvanger bereikt?

In dit artikel laten we de vele keuzes even achterwege. Ons advies is om de volgende regel in de domeinnaam te zetten. Deze moet op het subdomein "_dmarc" gezet worden, bijvoorbeeld:
_dmarc.domeinnaam.nl    TXT    "v=DMARC1;p=quarantine"

Waarbij "domeinnaam.nl" je eigen domeinnaam is. Deze regel zorgt ervoor dat als een e-mail niet door de SPF en/of DKIM controle komt, het bericht bij de ontvanger in de spam wordt gezet (zodat diegene er nog wel bij kan, mocht dat toch nodig zijn).